Snabblån och SMS lån

Kärt barn har många namn snabblån, SMS-lån, internetlån eller korttidskrediter är i princip samma sak. Det som är gemensamt för dessa lånen är att det är på mindre belopp och att de beviljas och betalas ut snabbt.

Vad är ett sms lån?

Snabblån, korttidslån, mikrolån eller smslån ja som bekant så har kärt barn många namn. Ett snabblån är ett kortare lån, på en mindre summa med en kortare återbetalningstid. När man tar ett snabblån handlar det ofta om små summor. Det vanligaste är att minsta beloppet är på 500kr eller 1000kr. Hur mycket man kan låna varierar kraftigt. En del har valt att enbart låna ut småbelopp och har en övre gräns på 5 000 kr medan andra lånar ut upp till 30 000 kr.

Vad är kraven för snabba sms lån lån?

Kraven för att få ta ett snabbt sms lån varierar mellan olika långivare. Man måste dock ha fyllt 18 år och oftast ha en årsinkomst på över 50 000 kronor. Står man utan inkomst blir det ofta väldigt svårt. Oftast så behöver man ha varit anställd i minst sex månader och kunna bevisa detta med de senaste lönespecifikationerna men som sagt, vilka krav långivarna har varierar. En långivare är ålagd att skaffa tillräckligt med ekonomisk information kring den som söker ett snabblån. Detta är ett lagkrav och är inrättat för att skydda konsumenter mot att ta lån eller krediter som de inte klarar av att betala tillbaka. I praktiken innebär detta att alla långivare måste ta en kreditupplysning från ett kreditinformationsföretag när en ny kredit ska beviljas, däremot så finns det sätt runt det här genom lån utan uc där man inte gör en kreditupplysning. 

Sms- och snabblån med direktutbetalning 

Många kreditgivare erbjuder sms lån med direktutbetalning när du lånar pengar. Det finns även de som erbjuder smslån utan UC med direkt utbetalning. Det betyder att om du ansöker om snabblån under kreditgivarens öppettider och har samma bank som lånegivaren kan du få dina pengar inom 1 – 2 timmar. Vissa kreditgivare erbjuder även snabblån med helgutbetalning när du lånar pengar. Det betyder att du kan få dina pengar utbetalda även om det är helgdag eller storhelg. Se till att ansöka om ditt snabblån under kreditgivarens öppettider. 

Vad ska man tänka på vid snabblån? Tips när du ska ta ett snabblån!


1. Ta reda på vilken ränta du får
2. Låna inte mer än du behöver
3. Låna inte hos fler än 1 kreditgivare
4. Om du lånar mer än 10 000 kr så kommer att UC tas
5. Gör en lånekalkyl
6. Låna helst hos kreditgivare som erbjuder räntefria snabblån
7. Låna alltid ansvarsfullt.

Ränta vid snabblån

Snabblån har betydligt högre ränta än exempelvis ett bolån eller privatlån. Detta framförallt när den effektiva räntan jämförs. Ett privatlån kan fås till en effektiv ränta på 5%. Det betyder att man betalar 50 kr i ränta per lånad 1 000kr.  Ett snabblån har ofta en effektiv ränta som är på flera hundra procent. Många frågar sig om det finns snabblån med låg ränta? Och svaret är väl både ja och nej men en sak som är säker: det finns defintitivt ett värde av att jämföra innan man tar ett lån.

Räntefria snabblån

Det finns faktiskt snabblån som här helt gratis, det vill säga lån som både är befriade från ränta och avgifter. Tänk bara på att betala tillbaka på ditt gratis snabblån inom överenskommen tid. Om du går över tiden, det vill säga att du inte betalar tillbaks enligt överenskommen tid så börjar räntan ticka och då i många fall högre än vad den vanligtvis hade varit, du får även betala ränta för den tid som annars skulle ha varit gratis och det är ju inget vidare när det var meningen att man skulle låna gratis, eller hur?

Flera långivare erbjuder dessutom onlinekrediter som har en avgifts- och räntefri månad och då spelar det ingen roll om du bestämmer dig för att låna 5 000, 15 000 eller 30 000 kr.

Vad händer om jag inte kan betalar av mitt lån?

Inledningsvis så kommer du få påminnelser om att betala räkningen inom några dagar eller högst någon vecka får du en betalningspåminnelse. Då tillkommer en aviavgift, dröjsmålsränta och eventuellt en förseningsavgift så det är alltid fördelaktigt att betala räkningarna i tid. Om du inte kan betala räkningen i tid så rekommenderar vi alltid att du kontaktar långivaren och försöker hitta en lösning, i väldigt många fall så räcker det att komma överens om en plan med långivaren och följa den för att det inte ska gå vidare till inkasso. Om man inte kan betala går ärendet till ett inkassobolag som försöker driva in skulden. Då tillkommer även en inkassoavgift på 180 kr och räntan växer fortsatt.

Om inkassobolaget tröttnar och skickar ärendet vidare till kronofogden så kommer Kronofogden skicka ut ett brev till dig som informerar dig om hur stor skulden är och hur den har uppkommit. I brevet finns även ett inbetalningskort med hela beloppet och om du inte betalar din skuld kommer kronofogden att försöka göra en utmätning av lön och/eller egendom.

Fördelar med snabba sms lån

Att använda snabblån för att betala av andra lån är aldrig ett bra alternativ. Dock kan det uppstå plötsliga utgifter som måste betalas inom en viss tid och då kan snabblån vara en bra lösning, om du har en god ekonomi vill säga. Kanske behöver du reparera bilen eller köpa ny kyl och frys då den gått sönder eller liknande och inte har någon sparad buffert för den utgiften.

Spana in lånbloggen, tips!

Besök vår blogg där vi samlat mängder av saker som är bra att veta när man funderar på att ta lån.

Snabblån och SMS lån Overall rating: ★★★★★ 4.7 based on 10 reviews.
5 1