Bolån, hypotekslån & bottenlån – Vi reder ut!

Detta är den största lånet som de flesta av oss kommer att komma i kontakt med. Den stora fördelen med bolån är att det är ett lån där bostaden blir fungerar som säkerhet. Detta innebär att du får betala en väldigt låg och förmånlig ränta. Det riktiga bolånet är det som egentligen heter bottenlån. Men du kan inte få ett bottenlån på mer än 85% av kostnaden vilket innebär att du ofta får ta ut ett topplån för att täcka resterande del om du inte har det som kontantinsats. Ibland kan man behöva en borgenär.

Bottenlån är grunden i bolån

Upp till 85% kan vara i form av bottenlån / hypotekslån, och resten blir ett topplån. Bottenlånet är den del av lånet där huset eller bostaden fungerar som säkerhet. Detta innebär att det är den billigaste delen av lånet så att du försöker få så mycket av de pengar du behöver låna som bottenlån då dessa är mycket billigare än topplån eller andra lån utan säkerhet som tillexempel snabblån.

Boränta en viktig del av bolån

När man talar om räntorna för bolån och använda en samlingsord för dem, tenderar denna att vara bolåneräntan eller boränta. Eftersom långivare kommer att erbjuda sina kunder en mängd olika alternativ när det gäller räntor. Standarden här är att du talar om en fast ränta och rörlig ränta. Den rörliga är den ränta som ändrar var tredje månad, så är det också kallas tremånadersräntan. Rörlig ränta är också en buden eller fast ränta bara att denna har en mycket kort bindningstid jämfört med alternativen. Om du vill binda lånet längre kan du välja en fast ränta, och sedan är valet normalt 1, 2, 3, 5, 7 eller 10 år.

Fin stuga i skogen

Hypotekslån en del av ditt bolån

Bottenlån är ett vanligt ord att använda i stället för hypotekslån. Så detta är den del av bolånet som själva bostaden verkar som säkerhet för. För närvarande kan du få en bottenlån upp till 85% av kostnaden för bostaden. Den stora fördelen med hypotekslån / bolån är att räntan är vanligtvis den lägsta du kan få när det gäller alla typer av lån.

Hypotek fungerar som pant & säkerhet

Detta är värdehanlingen som lämnas som säkerhet / pant av den man tagit ett lån hos. För ett huslån, är det därför papprena för huset som lämnas.

Hypoteksbolag och hypoteksinstitut

Detta är ett ord som beskriver någon som lånar ut pengar till bolån som erbjuder bottenlån. Anledningen till att man använder detta ord beror på att en bottenllån bara är ett annat ord för hypotekslån.

1 svar på ”Bolån, hypotekslån & bottenlån – Vi reder ut!”

Kommentarer är stängda.