Vad kan pengar köpa?

Pengar, som jag tror att vi alla inser, har inget värde i sig själv. Så vad kan egentligen pengar köpa? Pengar kan inte mata dig, skydda dig eller klä dig. Om du inte bränner den i en eld, håller den dig inte varm, och jag tvivlar på att den bränner bra.

Det finns bara fyra saker som pengar kan köpa – ägodelar, tjänster, upplevelser och känslor.

10 saker du kan köpa för pengar:

 1. Pengar kan köpa sinnesfrid.
  Har du problem med att sova på natten eftersom du är orolig för räkningar eller din nuvarande jobbstatus? Att ha tillräckligt med pengar i banken för att inte oroa dig för ditt jobb under ett år eller två låter dig sova som en baby.
 2. Pengar kan köpa dig komfort.
  Bor du i en liten trånga lägenhet med två barn och grannar ovanför dig som hela tiden skriker? Med pengar kan du sätta 20 procent utbetalning på ett bekvämt, lugnt, hem i ett säkert område.
 3. Pengar kan köpa dig en pålitlig och säker bil.
  Kör du på ett sent fordon som ständigt går sönder eller behöver månatligt underhåll? Är ditt fordon utrustat med låsbromsar, stabilitetskontroll och minst 4-6 krockkuddar? Med pengar kan du köpa ett begagnat (eller nytt) fordon av en tillförlitlig tillverkare.
 4. Pengar kan köpa dig en framtid.
  Vill du inte arbeta och leva bra vid någon framtid? Om svaret är ja, låter pengar du förbereda dig för en framtid utan en chef och tjäna pengar utan att arbeta. Kort sagt kan du använda pengar för att köpa aktier, fonder, indexfonder, CD-skivor etc.
 5. Pengar kan köpa dig självförtroende.
  Sväljer du din stolthet och arbetar för en organisation eller chef som du inte respekterar eller bara hatar? Tja, om du har pengar på ett bankkonto kan pengar ge dig modet att gå ifrån en dålig situation och börja ny.
 6. Pengar kan köpa dig förmågan att ge.
  Önskar du att du kan hjälpa en inte så bra syster eller bror eller bidra till ditt lokala Röda korset? Tja, pengar kan hjälpa dig att vara mer välgörenhet och ge.
 7. Pengar kan köpa dig tid.
  Tycker du ofta att du kan spendera mer tid på att träna, läsa, lära dig laga mat, resa, spendera tid med familjen, et. al. ? Att gå i pension tidigt genom att göra rätt ekonomiska drag i livet kan ge dig tid att göra ovanstående.
 8. Pengar kan köpa dig god mat.
  Klippar du in kuponger så att du inte kommer att köpa något du längtar efter? Pengar kan hjälpa dig att njuta av bra måltider (inklusive vin).
 9. Pengar kan köpa dina upplevelser.
  Reser du inte för att du är orolig för flygpriser och hotellpriser? Bestämmer du ofta mot en resa till staden för att njuta av operaen och ett glas champagne? Pengar kan hjälpa dig att utvidga ditt sinne och få dig platser bortom staden du föddes i.
 10. Pengar kan köpa dig möjlighet.
  Önskar du att du kan köpa ett hem i dagens ekonomiska miljö eftersom räntorna är låga och bostadspriserna har minskat dramatiskt. Önskar du att du skulle kunna köpa GE-aktier eftersom det är under $ 20 och oundvikligen kommer att återhämta sig till rekordhöga inom en snar framtid? Pengar kan hjälpa dig att utnyttja möjligheter som normalt inte skulle kunna fås i ordinarie tider
Bildresultat för what can money buy

Pengar kan köpa bilar, kläder, hem och mat.

Det kan köpa alla de ”saker” som det moderna samhället säger till oss att vi behöver – iPhones och spelsystem, SUV: er och McMansions.

Men det kan också köpa livets nödvändigheter – och skydd, kläder och mat är verkligen nödvändigheter.

Pengar kan inte köpa dig säkerhet, tillhörighet eller självkänsla.

Pengar kan inte köpa oss kärlek men det kan hjälpa oss att uppfylla våra grundläggande behov. Efter det är det dock dags att börja titta på de andra sakerna som vi byter pengar för.

Det finns vissa tjänster som de flesta av oss överväger grundläggande behov.

I vår oljebaserade ekonomi är el- och telefontjänst nödvändig.

Barnomsorg för dem som arbetar är nödvändigt och de flesta kan inte få det gratis.

Skatter (som är en utbyte av pengar för tjänster) är en nödvändighet, såvida inte vi vill ha lite ledigt rum och styrelse med tillstånd från regeringen.

Försäkring är ofta nödvändig.

Är alla tjänster nödvändiga?

Det finns tillfällen då det krävs att betala för restaurangtjänst. Det finns tillfällen – till exempel när du betalar 1000 SEK per tallrik på en exklusiv restaurang.

Dessa kan vara en bra användning av pengar.

Många betalar dock för mycket genom att inte tydligt identifiera sitt syfte. Det finns ingen garanti för att upplevelsen är värd pengarna som spenderas.

Letar du verkligen efter en upplevelse, eller letar du verkligen efter de känslor som du kommer att fästa vid den upplevelsen?

Pengar kan köpa känslor indirektI slutändan kommer de tre första tillbaka till känslor.

Tillhör, kärlek, säkerhet – pengar köper inte dessa direkt.

Genom att köpa ägodelar, tjänster och upplevelser genererar vi känslor. Det är möjligt att spendera lite och få massor av goda känslor och minnen eller spendera mycket utan att få dem.

När du spenderar pengar, identifiera äganderätten, tjänsterna och upplevelserna du skaffar dig och avgör om de känslor som dessa genererar är värda det pris du betalar eller inte.

Maximera känslor och minimera utgifterna.

Vad kan pengar köpa? Overall rating: ★★★★★ 4.7 based on 10 reviews.
5 1