Vad kan pengar köpa?

Pengar, som jag tror att vi alla inser, har inget värde i sig själv. Så vad kan egentligen pengar köpa? Pengar kan inte mata dig, skydda dig eller klä dig. Om du inte eldar dem i en brasa, håller de dig inte varm heller.

Det finns bara fyra saker som pengar kan köpa – ägodelar, tjänster, upplevelser och känslor.

10 saker du kan köpa för pengar:

 1. Pengar kan köpa sinnesfrid.
  Har du problem med att sova på natten eftersom du är orolig för räkningar eller din nuvarande jobbstatus? Att ha tillräckligt med pengar i banken för att inte oroa dig för ditt jobb under ett år eller två låter dig sova som en baby.
 2. Pengar kan köpa dig komfort.
  Bor du i en liten trånga lägenhet med två barn och grannar ovanför dig som hela tiden skriker? Med pengar kan du sätta 20 procent utbetalning på ett bekvämt, lugnt, hem i ett säkert område.
 3. Pengar kan köpa dig en pålitlig och säker bil.
  Kör du på ett sent fordon som ständigt går sönder eller behöver månatligt underhåll? Är ditt fordon utrustat med låsbromsar, stabilitetskontroll och minst 4-6 krockkuddar? Med pengar kan du köpa ett begagnat (eller nytt) fordon av en tillförlitlig tillverkare.
 4. Pengar kan köpa dig en framtid.
  Vill du inte arbeta och ändå leva ett bra liv i framtiden? Om svaret är ja, låter pengar dig att förbereda dig för en framtid utan en chef och tjäna pengar utan att arbeta så du kan bibehålla samma livskvalitet trots att du inte har någon inkomst utan endast ditt kapital.
 5. Pengar kan köpa dig självförtroende.
  Sväljer du din stolthet och arbetar för en organisation eller chef som du inte respekterar eller bara hatar? Tja, om du har pengar på ett bankkonto kan pengar ge dig modet att gå ifrån en dålig situation och börja ny.
 6. Pengar kan köpa dig förmågan att ge.
  Önskar du att du kan hjälpa en inte så bra syster eller bror eller bidra till ditt lokala Röda korset? Tja, pengar kan hjälpa dig att vara delaktig i mer välgörenhet och ge till de som behöver.
 7. Pengar kan köpa dig tid.
  Tycker du ofta att du borde spendera mer tid på att träna, läsa, lära dig laga mat, resa, spendera tid med familjen, etc? Pengar ger dig möjligheten att kanske arbeta kortare dagar så du verkligen hinner med det som är viktigt för dig.
 8. Pengar kan köpa dig god mat.
  Pengar kan hjälpa dig att njuta av bra måltider (inklusive vin).
 9. Pengar kan köpa dina upplevelser.
  Reser du inte för att du är orolig för flygpriser och hotellpriser? Bestämmer du ofta mot en resa till staden för att njuta av operan och ett glas champagne? Pengar kan hjälpa dig att utvidga ditt sinne och få dig platser bortom staden du föddes i.
 10. Pengar kan köpa dig tillgångar.
  Genom att investera din pengar så kan dem växa över tid och du kommer bli förvånad över vad ränta på ränta effekten kan göra med dina tillgångar. Det är alltid en risk att investera pengar, speciellt om man inte är säker på hur man värderar bolag osv. Du ska alltid göra din egen analys innan du placerar dina pengar på börsen men en bra början är att kika in sajter som stockblogs.se som samlar Sveriges bästa aktiebloggar på ett och samma ställe, finns så mycket kunskap där!
Bildresultat för what can money buy

Pengar kan köpa bilar, kläder, hem och mat.

Det kan köpa alla de ”saker” som det moderna samhället säger till oss att vi behöver. Men det kan också köpa livets nödvändigheter – och skydd, kläder och mat är verkligen nödvändigheter.

Pengar kan inte köpa dig säkerhet, tillhörighet eller självkänsla.

Pengar kan inte köpa oss kärlek men det kan hjälpa oss att uppfylla våra grundläggande behov. Efter det är det dock dags att börja titta på de andra sakerna som vi byter pengar för. Det finns vissa tjänster som de flesta av oss överväger grundläggande behov.

Pengar kan köpa känslor indirekt

Genom att köpa ägodelar, tjänster och upplevelser genererar vi känslor. Det är möjligt att spendera lite och få massor av goda känslor och minnen eller spendera mycket utan att få dem. När du spenderar pengar, identifiera äganderätten, tjänsterna och upplevelserna du skaffar dig och avgör om de känslor som dessa genererar är värda det pris du betalar eller inte.

Vad kan pengar köpa? Overall rating: ★★★★★ 4.7 based on 10 reviews.
5 1