Vad är ett lån och vad ska du tänka på?


Den lagliga termen för att låna pengar och andra fungibala saker sträcker sig. Termen lån betyder inte enligt samma terminologi lån med samma summa pengar, utan lån av objekt där långivaren förväntar sig att få exakt samma post tillbaka efter lånet. Vid lån av pengar (försträckning) är man inte intresserad av att få tillbaka just de utlånade sedlarna och mynten utan den summa pengar man lånat ut. 
 

Vad innebär ett lån?

Låna pengar innebär att du ingår ett avtal med till exempel en bank. Avtalet är att du lånar en summa pengar från banken och återbetalar lånet med ränta.

Du kanske vill låna till ett hus eller en bil. För att du ska låna pengar i en bank måste banken kunna se att du kan återbetala lånet, att du har förmågan att återbetala. Ibland kräver banken också en säkerhet för lånet. Om du lånar pengar för att köpa ett hus eller ett bostadsrätt vill banken säkerhet i form av huset eller bostadsrätten. Om du inte betalar tillbaka lånet i tid kan banken sälja säkerheten. Ibland kräver banken att någon annan går med i lånet som en låntagare för att du ska låna pengar. Detta innebär att personen också är en låntagare och att banken kan kräva att personen betalar lånet. Det är inte så vanligt längre att banken i stället kräver någon att betala för lånet.

Nästan alla lån kostar. Lånets kostnader består av ränta och avgifter som du måste betala utöver de lånade pengarna. Det är alltid viktigt att läsa igenom avtal och villkor innan man lånar pengar.

Vad är ett lån och vad ska du tänka på? Overall rating: ★★★★★ 4.7 based on 10 reviews.
5 1