Vad är budget?

En budget är en planering av framtida inkomster och utgifter. Många företag och organisationer använder en budget för att få en tydlig bild av ekonomin och därmed planera verksamheten. Många privatpersoner gör också budget för att kunna planera vad ens inkomst kommer att användas till.

Man kan även budgetera för olika aktiviteter som kostar lite mer som tillexempel utlandsresor, dyrare familjeaktiviteter som att besöka nöjesparker eller varför inte lite vardagslyx som middag på finare restaurang med hotellövernattning. Det kan också vara besök över dagen i olika städer då det alltid finns mängder med saker att göra i Stockholm, Göteborg och Malmö för att nämna några.

Hur gör jag en budget?

En budget är en planering för framtiden. Men för att kunna skapa det för första gången är det nödvändigt att titta tillbaka och ta hänsyn till de inkomster och utgifter som vanligtvis finns i hushållet. Inkomst är vanligtvis lätt att få en översikt över. Å andra sidan är utgifterna svårare. För att få en tydlig överblick över vart pengarna går, kan en man till exempel använda ett betalkort i en månad.

Baserat på hushållens inkomster och utgifter är det då möjligt att planera vad du vill att pengarna ska användas till i framtiden.

Bild på budgetplanering

Vad är skillnaden mellan fasta och rörliga utgifter / inkomst?

I en budget kan det vara fördelaktigt att sänka fasta och rörliga utgifter. Fasta utgifter är de utgifter som är ungefär desamma varje månad och som är svåra att påverka betydande. Det kan till exempel vara hyr, försäkring, telefonabonnemang, el eller TV-licens. Dessa utgifter uppkommer regelbundet. Om bilen används för att pendla till arbete kan bränsle också ses som en fast kostnad.

Variabla utgifter är mycket mer varierande månad till månad. Bland dessa artiklar är restaurangbesök, livsmedelsbutiker, underhållning, kläder och mer. Oftast är det dessa rörliga utgifter som är för stora för dem som har svårt att samla ekonomin. Samtidigt är det lättast att påverka rörliga utgifter.

Till och med nuvarande inkomst är både fast och rörlig, även om det vanligaste är att inkomst är fast. Å andra sidan kommer inkomst från flera olika platser t.ex. flera jobb och bidrag kan det vara smart att dela inkomsten i fast och variabel. Ett tips är att alltid ta höjd för investeringar i budgeten så du kan leva strukturerat både på lång och kort sikt.

Varför är budgeten så viktig?

För privatpersoner spelar budgeten främst rollen som ett ramverk som visar riktningen för den privata ekonomin. Om det budgeteras att restaurangbesök inte ska kosta mer än 1000 SEK per månad kan personen därför sluta äta när budgetbudget uppfylls. Att följa sin budget gör det således mycket lättare att få pengarna tillräckligt för både konsumtion och besparingar.

Att skapa en budget är för många ett första steg till en betydligt bättre privatekonomi.

För vissa är orsaken till en dålig privat ekonomi inte främst låginkomst utan ett resultat av dålig planering (budget) av tillgängliga inkomster och utgifter. Att fastställa en tydlig budget är alltså det första steget till en bättre ekonomi.

Vad är budget? Overall rating: ★★★★★ 4.7 based on 10 reviews.
5 1