Smarta investeringar – Investera i alternativa, annorlunda saker

Investera smart, alla känner till fonder och aktier, men det finns andra sätt att göra smarta investeringar. Vissa är innovativa fenomen som har blivit starkare sedan andra är väl beprövade sätt att skapa en ekonomiskt stabil framtid och säkra sin pension.

En regel att följa är att först läsa om vad du vill investera i vilket ökar sannolikheten för att investeringarna du gör blir smartare. Det tar lite tid att engagera sig i saker, men om det hade varit enkelt skulle alla ha gjort det – det är just därför det finns pengar att tjäna.

En annan regel är att sprida riskerna, välja olika smarta investeringsalternativ.

Ett tredje är att inte alltid lyssna på experter. Vad får de informationen från? Kanske har de egenintresse eller vill stärka sin egen övertygelse om att deras investering var bra. När frisören börjar ge investeringstips kan det ofta vara för sent att gå in med pengar …

Investera i sneakers

När du tänker smarta investeringar så är sneakers förmodligen inte det första som kommer att tänka på. Men enligt nyligen släppt forskning kan vissa sneakers vara en bättre investering än guld.

Forskning har analyserat 50 par sneakers som har släppts under åren. Enligt resultaten har några av skorna ett återförsäljningsvärde mer än 60 gånger sitt ursprungliga pris.

Nike SB Dunk Low Reese Forbes Denims

Till exempel finns det Nike SB Dunk Low Reese Forbes Denims, som ursprungligen sålde för 65 dollar (motsvarande 650 kronor) år 2002 och nu är enligt uppgift värda över 4000 dollar vilket motsvarar närmare 38 000 kronor.

Nike Air Yeezy 2 Red October

Nike Air Yeezy 2 Red October
Det finns också Yeezy 2 Red Octobers, som såldes för 250 dollar under 2014 och nu är värda 5 655 dollar. Ekonomiskt sett är det en stor avkastning på investeringen. (ROI är vinsten från investeringar minus investeringskostnader, dividerat med investeringskostnaden, enligt Investopedia.)

Investera i Fastigheter

Det finns olika sätt att smart investera i fastigheter, fler alternativ än vad du kanske tror.

Hyr ut fastigheter

Du köper en fastighet som du sedan hyr ut. Investera inte i en fastighet där du får så stora lån att du skulle ha svårt att betala räntesatser om de höjdes eller om du tappar jobbet skulle detta orsaka stora problem. Lita på det, skydda dig själv, men våga ta risker – beräknade risker.

När du hyr ut ska du vara beredd att hantera klagomål, kunna byta och renovera olika saker i bostaden, du kan få hyresbetalningar som sen betalats in, hyresgästerna kan skada bostaden etc. Du bör ha nödvändig laglig kunskap eller någon att konsultera, en bra finansiell budget och god likviditet. Goda sociala färdigheter är med en styrka.

Köp en fastighet, renovera den och sälj

Först måste du hålla reda på bostadsmarknaden, vilka priser som oftast är förknippade med vissa områden. Ha god kunskap om olika byggnadstyper från olika decennier och deras fördelar och nackdelar. Du måste hålla reda på olika värmesystem och hur de påverkar fastighetsvärde och värmekostnader. Du måste ha kunskap om fastighetsrätt, särskilt principerna för dolda fel, upplysningsskyldigheten kontra undersökningsskyldigheten och vart gränserna går i relation till olika typer av fastigheter och situationer. Man bör ha speciell kunskap om husets grund, mögelskador och badrum och deras tekniska struktur.

Du bör också veta hur de internationella och nationella ekonomiska horisonterna ser ut i förhållande till fastighetsbubblor, så du tar inte för stora risker om man förväntar sig att närma sig.

Köp andelar i fastighetsbolag

Känner du till vilka fastighetsföretag som lyckas på marknaden och inte har pengar att köpa eller möjlighet att låna ut en fastighet själv? Ett bra alternativ kan då vara att köpa aktier i fastighetsbolag. De köper och säljer och hyr ut fastigheter och du väljer det företag du tror på och köper en aktie precis som du köper aktier i ett aktiebolag.

Ett tips: Det sägs vanligtvis att författaren till ett företag är särskilt intressant att investera smart. Undersök någon av företagens färdigheter. Om du inte är känd i området, kontakta en välkvalificerad och erkänd fastighetskonsult. Bekanta dig med alla potentiella risker, särskilt den information du kan få om företaget i fråga.

Att köpa ett hem och bo i det själv bör inte ses som en investering, även om det kan bli en ökning av värdet. En smart investering är en investering i kapital som förväntas leda till framtida avkastning.

Investera i guld och silver

Guld är särskilt intressant i inflationen, när en valuta minskar i värde eller om politisk eller ekonomisk orol rådar eller förväntas ha en negativ inverkan på landet eller världsekonomin. Håll koll på andra valutor. Om dollarn faller i värde i förhållande till valutan där du har tillgångar, blir ditt köp av guld med dollar mycket billigare för dig. Du behöver inte ”äga guldstänger i en bankskåp”. Det finns företag där du kan köpa och sälja aktier i guld. Analysera dock för- och nackdelarna med olika alternativ.

Prisutvecklingen för silver styrs av samma faktorer som styr värdeförändringarna på guldmarknaden. Eftersom silver är mycket billigare är det också en metall som är mycket lättare att investera i om du inte har så mycket pengar. 2005 kostade (31,1 gram) 7,32 dollar. Varje år fram till 2011 ökade silverpriset och 2011 kostade 31,1 gram 35,12 dollar. Silverpriset är alltså på väg till låga nivåer igen, den sista höga toppen var 2011.

Investera i Vin och whisky

Investera i Viner

Det första du tänker på om du ska investera i vin är att du ska vara en mycket god vinkännare. Om du inte är det, rekommenderas det att du utbildar dig själv som sommelier eller liknande innan du investerar i en sådan bransch eller köper böcker om ämnet hemma. Som med allt annat måste du veta vad som är populärt och vad som anses vara exklusivt. Du bör också komma ihåg att viner bör förvaras vid en viss temperatur. Därför – vinkällare. Du kan placera dina viner på specialföretag som hanterar sådan lagring, sedan kan du starta din ”vinkännare” -kurs i liten skala. När allt kommer omkring är det underbart, underbart att förklara för vänner och bekanta vilka viner du har lagt ut för lagring hos ett sådant företag. Vilken fantastisk investering! Dessutom, om du väljer rätt viner, kan vinets värde vara omfattande.

Investera i Whisky

Om du investerar i whisky har du en fördel, du kan lagra den ganska mycket som du vill. Flaskorna ska stå upp, i mörkret. Tänk på att flaskan ska vara i toppskick när det ser ut, annars kan värdet minska.

Whisky är mycket populärt idag och det finns företag som hanterar privatpersoners whiskyinvesteringar precis som en börs.

Risken, om den görs korrekt, är relativt låg och historiskt sett har avkastningen varit god, inte sällan högre än börsens utveckling. Enligt tidningen The Guardian steg indexet för whisky (Sällsynt whisky Apex 1 000) förra året med 14 procent. De med djupare kunskap om whisky där de själv har köpt och lagrat flaskorna har kunnat se en ännu större värdeökning.

Något som också kan ses som en fördel är att det ofta är roliga aktiviteter i samband med drycken som whiskyklubbar, provsmakningar och resor, för de som vill geka lite extra.

Investeringar som gör i fat gör att drycken åldras och blir bättre med tiden. Om du väljer flaskor dricker man ständigt flaskor av samma typ, vilket innebär att de som håller dem får flaskor som blir mer unika och värdefulla med tiden.

Om du vet mycket om whisky, är intresserad av den och vet hur bra whisky ska smaka – låt din passion flyta och lagra dessa drycker för framtida värdeutveckling.

Rom, cognac och andra drycker fungerar också på samma sätt som whisky. Bara rom växer eftersom många tycker att whiskypriserna har stigit för mycket.

Konst

Det finns olika slags konst, visuell konst är bara en av dem. Det är ett enormt område. Det finns många olika konstformer och om du vill börja invester i konst så behöver du först bestämma vilken typ av konst och sen specialisera dig inom det området så du verkligen förstår värdet på dina tillgångar. 

Det finns många genrer inom visuell konst. Välj en och bli en mästare i fältet. Då kan du tjäna pengar.

Antikviteter är ett annat område. Samma princip gäller där. Fokusera först på vissa typer av antikviteter och bli kunnig inom det området. Antikmarknaden skulle ta många års heltidsstudier för att lära sig och ändå har du bara lärt dig en liten del. Bli expert på ett visst område, helst något du är intresserad av.

Studera hur värdeutvecklingen har sett historiskt ut inom de fält du väljer. Sedan kan du planera när du ska sälja konsten i framtiden.

Crowdfunding och peer-to-peer utlåning

Låna pengar direkt till företag och projekt, istället för att lägga dina pengar i banken, vilket i sin tur lånar dina pengar till företag och ”projekt”.

Samma princip som börsen och aktierna gäller här. Det är viktigt att kontrollera företaget, vem som leder det, affärsplan och tillväxtmöjligheter. Skillnaden – bankens vinst och administrationskostnader – hamnar således i din portfölj med en bra utdelning. Är du mer kunnig än en företagsrådgivare i en bank i en viss bransch? Invester i att hitta rätt företag och projekt inom dessa nätverk, ta steget ut, börja undersöka dem noggrant och bli en investerare själv.

Crowdfunding är en metod för att finansiera projekt eller affärsidéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Detta görs vanligtvis via Internet. Således en form av riskkapital.

Peer to peer (P2P) är en metod för individer att låna och låna ut pengar utan att använda en officiell eller finansiell institution som mellanhand. Peer-to-peer-lån, även kända som person-till-person lån, tar också bort mellanhand från processen, men det kräver ofta mer tid och ansträngning för att minimera riskerna / öka säkerheten.

Skog, vindkraft och förnybar energi

Skogarna har cirka 4-6% årlig avkastning. Därför kan skogar från ett långsiktigt perspektiv ge god avkastning. Men inte ur ett kortsiktigt perspektiv. Om du också vill välja miljövänliga alternativ, är skog din sak.

Vindkraft och förnybar energi är en framtida verksamhet. Men det är också en oerhört konkurrenskraftig industri mellan leverantörerna och marginalerna pressas därför mellan företagen. Dessutom tillverkar få företag utrustning för vindkraftverk.

Investeringar i dig själv

Den kanske viktigaste och lönsamaste investeringen du kan göra är att investera i dig själv först! Det handlar om att förvärva utbildning och lära sig saker som sällan undervisas i skolan.

Genom dina egna fria val väljer du om du vill bli klok som person och på vilka områden. Det handlar också om att få visdom som affärsman i allmänhet. Allmänna principer som stöder dig och driver dig framåt i ditt företag eller din investering, som psykologiskt styr dig i rätt riktning, får dig att väga på väl beprövade modeller och sätta ditt kritiska tänkande, din ledarförmåga och ditt ”kedjan orsaka tänkande” i sin helhet fokus.

Se exempelvis Brian Tracys tal ”Secrets of self made millionaries”.

Vad investerar du i? Kommentera nedan.

Smarta investeringar - Investera i alternativa, annorlunda saker Overall rating: ★★★★★ 4.7 based on 10 reviews.
5 1