Lån med betalningsanmärkning

Att ha en betalningsanmärkning är inte nödvändigtvis samma sak som att ha dåliga förutsättningar för att betala tillbaka ett lån. Har du hamnat i ekonomisk knipa och behöver ett lån för att komma vidare?

I behov av lån med betalningsanmärkningar och skulder?

Om du är i behov av lån trots betalningsanmärkningar och skulder så är lån utan UC något som du ska kika på. Lån utan UC innebär att det inte tas någon kreditprövning på dig hos upplysningscentralen, men det görs fortfarande en kontroll via upplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe. När du söker lån utan UC så kan du bli godkänd trots betalningsanmärkning och skulder förutsatt att din ekonomiska situation då ser bra ut. Din ekonomiska situation grundar sig på din inkomst och syftar på stadig inkomst från tjänst, CSN, Försäkringskassan eller liknande. Räntan är dock ofta sämre på dessa lån men möjligheten finns i alla fall. Anledningen till att räntan är högre, och ofta villkoren sämre är eftersom långivaren anser sig ta en större risk och vill ha betalt för det. Men, det är alltså möjligt att få ett sms lån med aktiv skuld hos kronofogden.

Bli skuldfri – så fungerar skuldsanering:

Vi rekommenderar att man ser sig om för alternativ och kanske tar ett så kallat skuldfinansieringslån eller omstartslån, pantlån eller göra en skuldsanering. Det är i vår mening bättre att försöka lösa den aktuella situationen istället för att låna mer pengar och därmed riskera att förvärra situationen. Målet bör rimligtvis vara att bli skuldfri så fort som möjligt så att du kan leva som vanligt. Mer om detta pratar vi om nedan: 

Här kommer några tips om du vill bli skuldfri: 

Bli skuldfri:

  1. Omstartslån

    Med hjälp av ett omstartslån tar man ett lån som rensar samtliga skulder inklusive kronofogdeskulder, en gång för alla. Du kan få vägledning och hjälp genom processen och det är viktigt att man är 100% ärlig. Ljuger man finns en risk för avslag.

  2. Skuldsanering

    En annan utväg är skuldsanering. Om du inte kan betala din skuld kan skuldsanering bli aktuellt, du kan även ansöka om det själv. Under skuldsaneringsperioden på fem år lever du på existensminimum vilket är tufft.

  3. Pantlån

    Pantlån innebär att man sätter något med värde i pant för att reducera eller betala av skulden. Betalar man inte tillbaka på panten så läggs din pant ut till försäljning.

Viktig information om lån med betalningsanmärkningar

Ibland får man betalningsanmärkningar p.g.a. slarv trots att man har en bra ekonomi i allmänhet. Om du har en betalningsanmärkning men känner att din ekonomi är tillräckligt stabil för att låna pengar? Då rekommenderar vi att söka lån hos någon av långivarna vi rekommenderar. De ger inte automatiskt avslag bara för att du har en betalningsanmärkning, utan analyserar din ekonomiska situation och hur denna ser ut idag till skillnad mot många andra som automatiskt ger avslag. 

Kan man få ett lån med betalningsanmärkning?

Ja, men har man en aktiv betalningsanmärkning kan det vara mycket svårt att få låna pengar om du vänder dig till fel långivare. 

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar? 

Upp till 3 år för privatpersoner, en betalningsanmärkning finns kvar i tre år även ifall skulden betalats tillbaka, vilket gör att även ett tillfälligt problem kan leda till att du får svårt att låna. 

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar för företag / juridisk person? 

Upp till 5 år för företag, en betalningsanmärkning finns kvar i fem år för juridisk person även ifall skulden betalats tillbaka.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Svårt att få låna pengar, kan bli svårare att hyra en lägenhet eller skaffa ett telefonabonnemang och många andra saker försvåras under perioden. 

Tips om du ska ta ett lån med betalningsanmärkning

Har du en eller flera betalningsanmärkningar och är i behov av pengar? Du kan låna med betalningsanmärkning utan UC. Men du känner dig osäker på om du klarar ytterligare skulder? Då ska du budgetera din ekonomi. I en budget så listar man alla utgifter man har, allt från räkningar till mat, bensin eller busskort och annat som måste betalas varje månad. Va alltid ärlig i din bedömning när du gör budgeten och räkna hellre för högt än tvärtom.

Räkna ihop alla utgifter du har och ställ det sedan mot den inkomst du har. Förhoppningsvis så hamnar du på plus! Då vet du hur stort lån du kan klara utan att få fler betalningsanmärkningar. Att ta ett lån för att lösa andra låna och krediter är sällan en bra idé.

Vanliga missförstånd kring betalningsanmärkningar

Ofta blandar man ihop obetalda skulder hos Kronofogden med betalningsanmärkningar. Det är helt möjligt att få en betalningsanmärkning utan att Kronofogden är inblandad. Det är kreditupplysningsföretagen som registrerar betalningsanmärkningar och hämtar information från många olika databaser. Andra databaser där information hämtas från är exempelvis: Skatteverket, CSN, Radiotjänst, banker m.fl.

En betalningsanmärkning försvårar ofta för privatekonomin därför är det viktigt att göra upp en budget och se till att man kan uppfylla sina betalningsskyldigheter. Om du fått en betalningsanmärkelse så kan det vara bra att känna till följande.. För det första försvinner noteringen automatiskt efter 2-3 år (beroende på typ av skuld). För det andra betyder noteringen inte att det är helt omöjligt att ansöka om ett lån. Viktigt är att man ska vara extra försiktig med att ta lån i det fall man tidigare har haft problem att uppfylla sina betalningsskyldigheter för just lån eller andra avtal. En bra riktlinje är att man helst inte ska ta ett lån för att lösa andra lån om det inte är ett så kallat samlingslån där man löser många dyra lån och krediter.

Om du råkar få en betalningsanmärkning finns den normalt kvar i tre år för privatpersoner, för en juridisk person kan den ligga kvar i upp till fem år. I det avseendet är Sverige lite speciellt jämfört med andra länder där anmärkning ofta försvinner då skulden är återbetald.

Besök lånbloggen

Titta in på vår lånblogg genom att klicka på knappen till höger där vi pratar om massor av spännande ämnen!

Lån med betalningsanmärkning Overall rating: ★★★★★ 4.7 based on 10 reviews.
5 1